Grad Krk

Grad Krk

Priča ovog grada počinje još u predantičko doba.

Urbanizacijom postojećeg predrimskog naselja počinje razvoj grada Krka. O tome svjedoči natpis “Splendidissima civitas Curictarum” – presjajni grad Krčana, a tu su još ostaci termi (na mjestu današnje katedrale), rimski mozaik s likom Tritona, ostaci Venerinog hrama i gradskih bedema. U gradu su živjeli i njime upravljali Liburni, Rimljani, Slaveni, Franci, Mlečani, razne redovničke bratovštine... Svaki od tih stanovnika ispisali su svoju stranicu u povijesti, te svoj trag ostavili u arhitekturi i kulturi grada.

Srednjovjekovno razdoblje obilježila je svojom dominacijom Venecija. U to doba nekoliko su stoljeća Krkom vladali knezovi Frankopani, a njihov frankopanski kaštel ostao je sačuvan do danas. Pored kaštela nalazi se trg Kamplin gdje se tijekom ljeta održavaju mnogobrojni koncerti, manifestacije i kazališne predstave.

Zalutate li nekom od kamenom popločanih krčkih ulica, lako ćete se uvijek vratiti na Velu placu, glavni trg grada Krka, čija je ljepota upotpunjenja renesansnim zdencem.

GRAD KRK Prognoza vremena

Budite prvi koji će napisati recenziju

Napišite recenziju

Vaša ocjena*