Mrgari

Mrgari

U blizini Baške

Zadivljujući „cvjetovi“ od kamena

Mrgari su suhozidne građevine namijenjene za povremeno prikupljanje i razvrstavanje ovaca. Sastoje se od zajedničkog centralnog prostora sale i poput latica cvijeta posloženih mrgarića koji su pojedinačno u vlasništvu pastira.

Koristili su se tako da su svi okupljeni pastiri gonili ovce s komunade (pasišta) prema ljevkastom ulazu mrgara. Kada su se ovce skupile u sali, zatvorio bi se ulaz i svaki pastir bi odvajao svoje ovce i zatvarao ih u svoj mrgarić. Kada bi obavio posao u mrgariću (pregledao ovce, šišao ih ili što drugo), ispuštao bi ih kroz vanjski otvor mrgarića nazad na komunadu.

Posebnost ovih kamenih „cvjetova“ je to što ih možete pronaći jedino na južnom dijelu otoka Krka. Gradili su ih samo pastiri iz Bašćanske doline i to ne svi. Zaslužni za ovu rapsodiju u kamenu su pastiri iz Baške, Batomlja i Jurandvora dok taj način uzgoja ovaca nisu koristili pastiri iz Drage Bašćanske. Mrgara ima deset, po pet na svakoj visoravni, te još pet na susjednom otoku Prviću koji za ispašu koriste isti ti pastiri iz navedenih mjesta.

Ostale znamenitosti